De fietspaden en fietssnelwegen in België raken stilaan overvol. Zeker nu de vakantieperiode en het mooie weer aanbreken, trekken steeds meer mensen er met de fiets op uit. Of een ander rijwiel … want er is steeds meer keuze: gewone fietsen, koersfietsen, elektrische fietsen, speed pedelecs, bromfietsen, elektrische steps, segways, … Ze doorkruisen de Vlaamse fietspaden en de confrontaties blijven niet uit. Het wordt er met andere woorden allemaal niet veiliger op. En dan stelt zich de vraag: is iedere rijwieltoerist adequaat verzekerd? Het antwoord is in de meeste gevallen: jammer genoeg niet…
Elektrische fietsen en ongevallen
In Vlaanderen zien we voor de fietsers bijvoorbeeld het hoogste aantal letselongevallen van de laatste 10 jaar. 1.873 ongevallen met gewonde fietsers werden geregistreerd, een stijging met 25%! Daarbij zijn de accidenten met elektrische fietsen exponentieel gestegen. Was het aandeel elektrische fietsen bij ongevallen in 2016 nog 19 %, in 2020 was dat al 36 %. Bijna een verdubbeling dus (BIVV).
BA Familiale komt niet tussen bij fietsongevallen
Raak je ernstig gekwetst tijdens het fietsen? Volgens een enquête van AG Insurance (2020) is één op de 5 Belgen de afgelopen vijf jaar ernstig gewond geraakt na een ongeval in de privésfeer. Daarnaast denkt een derde van de respondenten dat de BA familiale dan tussenkomt Maar dat klopt niet. Een familiale verzekering dekt, afhankelijk van het type rijwiel, de schade aan anderen die jij veroorzaakt hebt, maar niet de eigen lichamelijke letsels van de verzekerde of zijn familie als gevolg van een ongeval.
Ongevallenverzekering bij fietsongevallen
Men staat te weinig stil bij wat de financiële gevolgen van een fietsongeval kunnen zijn. Dokters- en ziekenhuiskosten worden in België gelukkig voor een stuk gedragen door de mutualiteit, maar bij ongevallen met ernstige letsels is dit slechts een peulschil. De langdurige financiële gevolgen kunnen in dat geval aardig oplopen. De ongevallenverzekering vormt een aanvulling op de tussenkomsten van het ziekenfonds, en komt ook tussen in geval van tijdelijke arbeidsongeschiktheid, blijvende invaliditeit of overlijden als gevolg van een ongeval. En dit niet enkel na fietsongevallen, maar bij zowat alle ongevallen tijdens je vrije tijd.
Voorbeelden:
- De zoon speelt in de tuin met een vriendje. Hij verwondt zijn oog aan een tak en moet meerdere keren naar de dokter. Hij heeft medicatie en revalidatie nodig. Een gedeelte van deze kosten worden door de mutualiteit terugbetaald, het saldo wordt ten laste genomen door de ongevallenverzekering.
- De dochter fietst naar school. Ze valt op een stoep. Ze belandt in het ziekenhuis en de letsels aan haar benen zijn blijvend. Naast de terugbetaling van de medische kosten, betaalt de verzekering een kapitaal voor haar blijvende invaliditeit, hetgeen gebruikt kan worden voor aanpassingen aan het huis, eventuele blijvende hulp van een derde, …
- Je snoeit je haag, maar je valt en bezeert je rug. Je moet regelmatig worden behandeld en kan tijdelijk niet werken. Een ongevallenverzekering betaalt de kosten terug voor de medische behandeling en stort gedurende deze periode een forfaitaire dagvergoeding om jouw inkomensverlies en andere bijkomende tijdelijke uitgaven (thuishulp, winkelhulp, …) op te vangen.
- Een dodelijk ongeval tijdens een vakantietocht confronteert je met onverwachte uitgaven en geblokkeerde rekeningen. In deze moeilijke momenten betaalt een ongevallenverzekering onmiddellijk een kapitaal uit zodat je je hoofd niet moet breken over hoe je die eerste kosten zal betalen.
Iets voor jou?
Kortom, een ongevallenverzekering zorgt ervoor dat jij en je gezin met een gerust hart kunnen fietsen, spelen en buiten vertoeven tijdens de zomermaanden. Twijfel niet om ons te contacteren indien je meer uitleg wil of je graag eens jouw persoonlijke situatie bespreekt.